Luxe en verfijnd Frans geitenleer of rustiek en stoer Italiaans Vacchettaleer


Frans Geitenleer

Het Sully geitenleer dat ik gebruik komt van een gerenommeerde looierij in Frankrijk. Sinds 1903 produceren zij geitenleer van superieure kwaliteit. Vanaf de jaren '80 zijn ze over de hele wereld beroemd vanwege hun benoeming tot 'Premier chevrier de France/the best goatleather processor in France'. Vele luxe tassen-merken (o.a. Hèrmes), onafhankelijke designers, ambachtelijk tassenmakers en boekbinders wereldwijd gebruiken dit prachtige leer.

Het leuke en aantrekkelijke van dit leer is dat het in veel kleuren verkrijgbaar is en dat het zulke mooie eigenschappen heeft: geitenleer is licht en sterk, is zeer kras-bestendig, kleurvast en kan tegen een regenbui.

Iedere Sully huid wordt stuk voor stuk speciaal met de hand bewerkt. Dit proces heet 'boarden': met een houten 'plankje' wordt de huid handmatig op een bepaalde manier bewerkt waardoor de nerf een specifieke structuur krijgt (de 'korrel' wordt versterkt), dit is uniek voor dit leertype.  Sully is plantaardig gelooid en heeft een semi-aniline finish (=niet plantaardig).

Vanwege de unieke eigenschappen en het bijzondere productieproces, dat uit zo'n 24 stappen bestaat in 4 weken tijd, is geitenleer een kostbare keuze maar gegarandeerd een bijzondere keuze.

Het geitenleer is gecertificeerd door de Leatherworking Group.

Chèvre Sully


Italiaans Vacchettaleer

Het Italiaanse Vacchetta-leer is beroemd vanwege de prachtige eigenschappen, leer zoals leer bedoeld is. Het leer is afkomstig van een Italiaans familiebedrijf uit Toscane. Dit bedrijf is vanuit overtuiging altijd plantaardig blijven looien volgens eeuwenoude beproefde recepten. Het leer heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en ontwikkelt in het gebruik een mooi patina. Doordat het leer geen finish heeft is het kwetsbaarder voor krasjes e.d. maar als je houdt van een natuurlijke uitstraling en leer dat met je 'meeleeft' dan is dit je keuze, beter is er niet!

Het leer wordt gelooid in gigantische eikenhouten vaten met een mix van plantaardige extracten uit boomwortel, schors, kastanje en Tara-plantenextract. Het is een proces van ongeveer 50 dagen, hierna wordt iedere huid afzonderlijk handmatig nabewerkt met dierlijke huidvetten. Door deze nabewerking voelt het leer 'zacht' aan. Zoals gezegd is dit leer kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf maar de kwaliteit is ongeëvenaard

Het Vacchettaleer is gecertificeerd door Pelle al Vegetale.

Italiaans Vacchetta

Wil je meer lezen over Italiaans Vacchettaleer, kijk dan eens op: https://www.pellealvegetale.it/en/

Wil je meer lezen over tannines en plantaardig leerlooien, kijk dan eens op: https://www.tannins.org/the-vegetable-tanning-process/

Wil je meer weten over leer in het algemeen, kijk dan eens op: https://www.leathernaturally.org